Bij SCZO heeft de ZZP’er geen VAR nodig

Met het SCZO-concept heeft de ZZP’er nooit meer een VAR nodig. Al heeft de ZZP’er zijn of haar hele werkzame leven maar één opdrachtgever. Ook heeft de ZZP’er straks de vervanger niet nodig : de aangekondigde webmodule, waar een ‘Bewijs van Ondernemerschap’ (BVO) uit voortkomt. 

Belastingvoordelen

Met het SCZO-concept betaalt de ZZP’er gewoon zijn belastingen en premies wat hij of zij nu met de opdrachtgever probeert te ontlopen met behulp van de VAR.

Daarnaast bereikt de ZZP’er met SCZO dezelfde belastingvoordelen als een ZZP’er met een eenmanszaak, maar dan wel uitgevoerd in een veilige BV of coöperatie.

En nog beter verzekerd ook, waaronder bijvoorbeeld een WW-uitkering. Altijd handig als er even geen opdracht is. Dan hoeft de privéspaarrekening minder worden aangesproken.

Hieronder een door NUzakelijk.nl op 23 mei 2013 gepubliceerde bericht over dit onderwerp.

Lancering nieuwe VAR loopt vertraging op 

De introductie van de eerder aangekondigde webmodule die de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) moet vervangen, is een jaar uitgesteld.

© ANP

Dat schrijft staatssecretaris van Financiën Frans Weekers in een brief aan de Tweede Kamer. Het advies van een werkgroep rond de webmodule vereist een dusdanige herziening van het ontwerp en de bouw daarvan, dat de streefdatum van 1 januari 2014 niet gehaald wordt.

De huidige VAR-verklaring, waarin zelfstandigen verklaren dat zij echt ondernemer zijn en de opdrachtgever dus geen loonheffingen hoeft af te dragen, is gevoelig voor fraude.

Het systeem zou schijnzelfstandigheid in de hand werken, waarbij sommige zelfstandigen verkapte werknemers zijn. Het aantal aanvragen is zo groot, dat de Belastingdienst die nauwelijks kan controleren.

Beoordeling 

Om dit probleem op te lossen, laat Weekers een webmodule ontwikkelen waarbij zzp’ers en bedrijven zelf de beoordeling van de arbeidsrelatie kunnen toetsen. De module moet worden gerund door de Kamer van Koophandel.

De adviesgroep die is opgetrommeld om zich over de herziening van de VAR te buigen, stelt voor de vragenlijst die de webmodule bevat uit te breiden en een aantal vragen anders te formuleren. Daarnaast moet de gedeeltelijke medeverantwoordelijkheid van de opdrachtgever beter tot zijn recht komen.

Alternatief

Vier belangenorganisaties voor zzp’ers lieten in maart weten een alternatief voor de VAR te hebben ontwikkeld.  Volgens FNV Zelfstandigen, ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw en Platform Zelfstandige Ondernemers lost de webmodule  onvoldoende de problemen op, omdat er pas achteraf wordt getoetst.

Zij stellen een preventieve toets voor, waar een ‘Bewijs van Ondernemerschap’ (BVO) uit voortkomt. Daarnaast zou er volgens de belangenorganisaties meer voorlichting moeten komen en moet er een expertisecentrum worden opgericht.

Weekers ziet niets in deze plannen, hoewel hij benadrukt dat het kabinet de zorgen van de zzp-organisaties deelt. De staatssecretaris is echter van mening dat het niet wenselijk is als de KvK vooraf een oordeel over ondernemerschap gaat geven. Bovendien kan volgens hem “nooit vooraf absolute zekerheid worden verkregen over de kwalificatie van die arbeidsrelatie achteraf”.

Bron [ NUzakelijk.nl ]