SCZO helpt de ZZP’er met kinderen na een echtscheiding

In Nederland gaan één op de drie echtparen uit elkaar. Een pijnlijk en emotioneel proces. Nog vervelender is het als één van de partners een bedrijf heeft.

Dan spelen de zakelijke belangen ook nog een grote rol.

Wie getrouwd is in gemeenschap van goederen, zal bij een echtscheiding alles 50/50 moeten verdelen, dus ook de waarde van het bedrijf. Het is eerlijk om te kijken naar de winstontwikkeling van de laatste drie jaar. Ook toekomstige winstverwachtingen zijn van belang.

Een te hoog afkoopbedrag kan de onderneming beschadigen

Is de waarde bekend, dan is nog de vraag welk deel naar de ex-partner vloeit. De helft van de waarde van het bedrijf aan de ex-partner uitbetalen is de eenvoudigste oplossing, maar is niet altijd het verstandigste. Een te hoog afkoopbedrag kan ook het voortbestaan van de onderneming bedreigen. Uit het oogpunt van alimentatie heeft de ex-partner ook belang bij het in leven houden van de onderneming.

Uurtje-factuurtje-ondernemers

Bij ondernemers die niet met voorraden werken, maar projectmatig uurtje-factuurtje werken voor verschillende opdrachtgevers ligt dat meestal anders. Zij kunnen de opgebouwde winstreserves na belastingen (IB of Vpb) eenvoudiger aan de ex-partner uitbetalen minus een bepaalde reserve die zij wel nodig hebben als er even een bepaalde periode geen betaald werk is.

Met SCZO nog sneller op financiële adem

Zou de partner die de ondernemer is na de echtscheiding kiezen voor een SCZO-Onderneming (een BV) in plaats van het doorwerken in een eenmanszaak of een conventionele BV, dan zou deze in principe nog makkelijker aan de ex-partner 50% van de opgebouwde winstreserve kunnen uitbetalen, want via SCZO hebben deze ondernemers recht op WW. Handig in opdrachtloze perioden, dan hoeft men minder reserves aan te spreken.

Ook bouwen zij nog sneller hun nieuwe financiële reserves op door de fiscaal vriendelijke manier van ondernemen bij SCZO. De opgebouwde winst wordt in een SCZO-Onderneming maar 20% belast tot 200.000 euro winst, bij een eenmanszaak al snel 42% tot 52% belast.

Ook bespaart de ondernemer op deze manier fors geld op de arbeidsongeschiktheidsverzekering, wat ook weer meer besteedbaar inkomen oplevert, want de verzekeringen worden door SCZO goedkoper.

Alternatieve kinderalimentatie die fiscaal vriendelijk is

Zijn er schoolgaande kinderen, dan moet één van de partners kinderalimentatie gaan betalen. Is een van beide partijen niet in staat in zijn/haar eigen onderhoud te voorzien, dan komt daar ook partneralimentatie bij.

Normaal gesproken wordt voor de hoogte van de alimentatie onder andere gekeken naar het loonstrookje van de meest verdienende partner. Voor ondernemers gaat dat echter niet op: hun inkomen hangt af van de winstontwikkeling van het bedrijf en deze kan sterk variëren.

Met SCZO kunnen de studerende kinderen van 15 jaar en ouder fiscaal vriendelijker op een andere manier kinderalimentatie krijgen, die niet 42% of 52% belast is, maar doorgaans 37% belast. Dit maakt de financiële pijn van de echtscheiding weer een stukje lichter.

Als laatste: bij een nieuwe doorstart (met een nieuwe partner) kan de ondernemer met SCZO eenvoudiger een hypotheek verkrijgen.

De 4 belangrijkste voordelen van SCZO na een echtscheiding:

  1. WW-opbouw
  2. Sneller financiële reserves
  3. Fiscaal vriendelijkere (kinder)alimentatie
  4. Sneller hypotheek en/of krediet

Klik hier voor onze contactpagina.