SCZO helpt werklozen om eenvoudiger een bedrijfsovername te doen

Stichting Coöperatief Zelfstandig Ondernemerschap (SCZO) leest vrijdag jl. in het blaadje van de Kamer van Koophandel, nr. 2 2012: “Geen opvolgers te vinden.” Het aantal bedrijfsovernames loopt terug. Heel wat ondernemers die willen stoppen, vinden geen opvolger.

Banken doen (te) moeilijk met het verstrekken van kredieten en leningen, opvolgers hebben veelal angst om in het beginstadium schulden te maken of voelen weinig om (direct) een hoge goodwill vergoeding te betalen.

Als je kijkt naar de huizenmarkt die nu vastzit, dan zie je steeds meer mensen hun vastzittend vermogen op een andere manier te gelde te maken: ze gaan hun oude huis (tijdelijk) verhuren.

Verhuur je oude bedrijf

Tip 1: Als je dit idee doortrekt naar de bedrijfsovernames, dan kun je je huidige bedrijf (vastzittend vermogen) met gebruik van een Coöperatieve Joint Venture gaan verhuren aan je opvolger.

Zoiets vergelijkbaars doet SCZO al jaren met dit concept, klik hier. Het voordeel is ook dat opvolgers minder risico hebben: ze vallen onder de werknemersverzekeringen. Ondernemen en toch recht op WW en WIA.

Niet iedereen durft zijn privé bezittingen als onderpand in te zetten om te gaan ondernemen. En zeker niet een uitkeringsgerechtigde. Dat heeft niets te maken dat ze dan geen goede ondernemer zijn, het willen hebben van zekerheid is een gezonde behoefte van velen.

Coöperatieve Joint Venture als glijmiddel.

Tip 2: Je kunt ook een Coöperatieve Joint Venture gaan inzetten als gereedschap, een soort glijmiddel naar een toekomstige overname. De eigenaar van het overname-bedrijf brengt zijn onverkoopbare bedrijf in als vermogen in een coöperatie.

Bestuur en boekhouding uitbesteden

Besteed het bestuur en de boekhouding uit aan SCZO om emotioneel meer afstand te houden, zodat men zorgeloos kan gaan genieten van de oude dag. Men behoudt alle eigendomsbewijzen van deze coöperatie in handen, totdat de coöperatie voldoende winst heeft uitgekeerd aan de oude eigenaar, zodat de eigendomsbewijzen beetje bij beetje over kunnen gaan in de handen van de opvolger.

De oude eigenaar heeft dan nog vele jaren de financiële vruchten van zijn levenswerk. De opvolger hoeft zich niet direct in de schulden te steken, waarmee er een grote drempel is weggenomen voor potentiële overnamekandidaten. Een win-win situatie. En je hebt geen bank meer nodig.

Genoeg overnamekandidaten bij het UWV

Besef dat er genoeg vakbekwame mensen in de WW, WIA of bijstand zitten die graag op deze wijze een bedrijf willen overnemen. De meesten durven hun uitkering niet in gevaar te brengen. Op deze manier is het voor iedereen nagenoeg 100% veilig. En lucratief. En zeker als je bedrijf op de andere manier onverkoopbaar is, net als in de huizenmarkt.

Tip 3 : De overnamekandidaat kan ook een groep (werkloze) mensen zijn in een tweede coöperatie die de werkzaamheden van de bedrijfsopvolging (in deeltijd) gaan doen.

Bij interesse kun je bellen of mailen met SCZO.